2012. február 20., hétfő

A német nemzetiségi program...

Itt van a kutya elásva... A német nemzetiségi (vagyis német kisebbségi) oktatás gyönyörűen megfogalmazott célja iskolánkban (fel sem tevődik, hogy az oda jelentkező gyerek valóban a német kisebbséghez tartozna és egyszerűen anyanyelvén szeretne tanulni):

Mit nyújt a német nemzetiségi programot választó szülőknek, gyerekeknek a német nemzetiségi tagozat? (..)

A két tanítási nyelvű oktatással a német nyelvet az anyanyelv mellett második nyelvként sajátítják el a tanulók. A gyerekek képessé válnak magabiztosan kommunikálni, gondolkodni a célnyelven. A német nyelv elsajátítása nemcsak az idegen nyelv tanításának célja, hanem a tanulás eszköze is egyben.

A tanulók a heti 5 órás, kiscsoportos német nyelvórán túl néhány tantárgyat magyarul és németül tanulnak. Ezzel bővül az idegen nyelvi szókincsük, nyelvi képességeik, hiszen naponta használják a német nyelvet. Egyszerre fejlődik anyanyelvi és német nyelvi kommunikációjuk, kompetenciájuk.

Továbbá:

Milyen gyerekek jelentkezését várjuk a német nemzetiségi osztályokba?

Az osztályokba azon gyerekek jelentkezését várjuk, akiknek szülei úgy gondolják, hogy az idegennyelv-tanulás jól kamatozó befektetés. Akiknek szülei fontosnak tartják a német nemzetiségi hagyományok ápolását, és az idegen nyelven való gondolkodás képességét a sikeres felnőtt élet egyik alapjának tekintik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése